Friluftsliv

Variert natur
Vang Almenning tilbyr enorme turmuligheter både sommer og vinter. Utgangspunktet er Gåsbu eller videre innover langs Fjellvegen. Godt merkede turstier og muligheter for både toppturer så vel som vandring i skog og åpent terreng. Flott sykkelterreng innover fjellveiene og på tilrettelagte sykkelstier i utmark. Gode fiskemuligheter i elver og fjellvann med ørret og røye (fiskekort selges på Gåsbu).

Hedmarksvidda

Duften av skog og multemyr.
Foto: Linda Øksendal

Hedmarksvidda byr på både vill og uberørt natur, skog, åpent landskap, fjelltopper over og under tregrensa, fjellvann, elver og fossefall, koier og gamle sætre. Gode muligheter for sanking av sopp og bær, blant annet multer. I sommersesongen er veien tilknyttet Østerdalen. Helårsvei til Gudbrandsdalen fra Bringbu.

Allemannsretten
En viktig del av kulturarven vår er å være ute i naturen. Vi har fra gammelt av hatt rett til å ferdes i skog og mark, etter elvene, på innsjøer, i skjærgården og til fjells – uavhengig av hvem som eier grunnen. Vi kan høste av naturen – ikke bare saltvannsfisk, bær, sopp og blomster, men også inntrykk og opplevelser. Hovedprinsippene i allemannsretten er lovfestet i friluftsloven av 1957. Allemannsretten gjelder i utmark.
Teksten er hentet fra Miljødirektoratets brosjyre Allemannsretten

Camping og telt

  • Helårsleie på Bringbu: På Bringbu er det tilrettelagt for såkalt villmarkscamping, kun for årsleie på faste plasser. Enkel standard uten strøm. Utedo. Prisen er 2000 kroner pr. år. Bestilles via vår administrasjon på Blæstad.
  • Campingturister: Bobiler på gjennomreise kan overnatte på rasteplasser i kun ett døgn.
  • Telt: Med telt kan du fritt overnatte i utmark inntil to døgn. Ikke sett opp teltet nærmere enn 150 meter fra hus/hytter og pass på at du ikke skader ungskog. NB! I innmark, f.eks. på sætertun, i innhegninger eller i typisk kulturlandskap, kan du ikke sette opp telt uten tillatelse fra grunneier. Ta også hensyn til dyra.

Langrenn
Dette er et av Norges mest snøsikre områder. Stort løypenett med tilknytningsløyper til hele Hedmarksvidda; ca. 35 mil med velpreparerte skiløyper hvorav 12 km lysløyper. Tre serveringshytter som drives av HHT. Gåsbu langrennssenter arrangerer årlig en rekke skirenn, blant annet Stenfjellrunden og Sjusjøen–Gåsbu.

Skiløyper

Fantastisk løypenett
Foto: Linda Øksendal

Familievennlig
Ved Gåsbu ligger en ca. 3 km lang natursti som er lett tilgjengelig og godt tilrettelagt med gapahuker, bålplasser og utkikkstårn. God framkommelighet for barnevogner. På Gåsbu finnes et skileikområde med flombelyst akebakke, like ved langrennsarenaen. I skisesongen tilbys organisert skileik for barn.

Fasiliteter på Gåsbu
På selve Gåsbu bor bomvokteren som yter publikumsservice, selger fiskekort, turkart og løypekart og fører oppsyn med bom og parkering. Bomvokter vil etterhvert også starte med utsalg av friluftsutstyr, forbruksvarer, mat og drikke. På Gåsbu finnes også toalett.

Hundekjøring
Riksanlegg for hundekjøring i gangavstand fra Gåsbu.

Jakt
Muligheter for småviltjakt. Knappe 2 km nedenfor Gåsbu ligger en av Norges mest moderne og best støydempede jaktskytebaner.

Adkomst
Gåsbu ligger 15 km nordøst for Hamar sentrum, ca 1,5 times biltur fra Oslo, skiltet fra E6. Gode parkeringsmuligheter, plass til ca. 750 biler ved Gåsbu og det samme innover langs Fjellvegen.

Parkering og veg
Se egen side om parkering og vegavgift.